Ook bekend als de "groene amandel". Pistachenoten groeien in trosjes aan bomen. De noot heeft een zacht omhulsel om de harde dop. Wanneer de pistachenoot rijp is dan barst dit omhulsel en de harde dop open. De noten worden dan geoogst door de boom te schudden. Daarna wordt de zachte buitenkant van de harde schelp geweekt. Als laatste worden de pistachenoten in de zon gedroogd. Hoe sneller de pistachenoten worden geweekt en gedroogd, hoe blanker de buitenkant blijft.
Pistachenoten smaken niet alleen lekker, ze zijn ook nog eens heel gezond. De pistachenoot bevat veel enkelvoudige onverzadigde vetzuren en antioxidanten. Deze vetzuren verlagen de slechte LDL-cholesterol en verhogen de goede HDL-cholesterol in ons bloed. Een dieet wat rijk is aan enkelvoudige onverzadigde vetzuren en antioxidanten helpt gezondheidsproblemen te voorkomen.
Verder bevatten pistachenoten mineralen als koper, mangaan, kalium, calcium, ijzer, magnesium, zink en selenium. Bij 100 gram bieden ze ruim 140% van aanbevolen dagelijkse hoeveelheid koper. Koper is essentieel om belangrijke processen in ons lichaam draaiende te houden. Koper is betrokken bij het efficient gebruik maken van ijzer. Daarnaast zorgt koper voor een goede gezondheid van ons bindweefsel, haar en ogen. Andere dingen waar koper aan bijdraagt is een lagere cholesterol, verhoogde aanmaak van rode bloedcellen, goed werkende schildklier, voorkomen van hartritmestoornissen en het sneller laten genezen van wonden.
Tip om ze makkelijk te pellenSoms is het lastig om een pistachenoot te pellen. De dop is dan nog te ver dicht. Met de nagels proberen de dop verder open te breken kan pijnlijk zijn. Gelukkig hebben we met het eten van pistachenoten het "gereedschap" al bij de hand. Gebruik een helft van de dop en steek die in de opening van pistachenoot. Maak nu een draaibeweging. De dop breekt nu verder open en de noot kan nu makkelijk verder worden gepeld. Eet smakelijk!
Wij verkopen ook gepelde pistachenoten.
Ongebrand en rauw. Een kleine noot, maar boordevol eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Ongebrand en ongezouten.